tiistai 15. syyskuuta 2015

9. päivä - Oppimisen ja osaamisen arviointi

Päivän ydinsisältö: Miten arvioin oppimista ja osaamista ammatillisena opettajana?

1. Mitä arviointi on ja miten arvioidaan?
2. Millainen arviointi edistää oppimista?
3. Mitä arviointimenetelmiä opettajalla on käytössä?

Opin arviontiperusteista, että ne poikkeavat perusteiltaan ammattikoulun ja ammattikorkeakoulun välillä. Ammattikoulussa on annettava arviointi sekä oppimisesta että osaamisesta. Palautteen antaminen säännöllisesti on osa prosessia.

Oppimisen arviointi toisella asteella on opiskelijan tukemista, motivoimista ja ohjaamista ammattitaitovaatimusten ja tavoitteiden saavuttamisessa. Myös oppimisen etenemisen seuraaminen on olennaista. Opin myös sen, että oppimisen arviointiin kuuluu oppijan itsearviointitaidon kehittäminen, jossa oppija arvioi oppimistaan tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten sekä osaamistavoitteiden ja arviontikriteerien perusteella.

Tavoitteena on, että oppija tietää, mitä hän jo osaa ja mitä vielä täytyy oppia, jotta saavuttaa tutkinnon osan osaamistavoitteet. Oppimisen arvioinnin avulla tehdään muutoksia opintoihin, jotta tavoite saavutetaan.

Oppisen arviointiin on useita eri menetelmiä, kuten:
  • Itsearvionti
  • SWOT-analyysi
  • Vertaisarviointi
  • Portfolio
  • Kirjalliset tehtävät
  • Ryhmätehtävät
  • Käytännön tilanteet
  • Aukkomoniste
  • Tentti
Osaamisperusteisuus arvioinnissa on syrjäyttämässä perinteistä arviointia. Osaamisperusteisessa arvioinnissa arvioidaan itse osaamista, ei niinkään osallistumista. Esimerkiksi opinnoista ei myönnetä hyväksilukuja sen perusteella, mitä on aikaisemmin opiskellut, vaan sen perusteella mitä osaa. Jos pystyy osoittamaan osaamisensa, miksi pitäisi jo osattua asiaa opiskella uudelleen? Kertaus on opintojen äiti, mutta rajansa kaikella.

Osaamisperusteisesta arvioinnista on erinomainen esimerkki näyttökokeet, joissa osoitetaan osaamista. Miksi opettaa esimerkiksi hitsausta osaavalle henkilölle hitsaamista vuositolkulla, jos hän hallitsee asian valmiiksi? Jos pystyy osoittamaan osaamisensa, niin pätevyyden voi saada osaava henkilö hyvinkin nopeasti.

maanantai 14. syyskuuta 2015

8. päivä - Opetussuunnitelmat ja opetuksen suunnittelu

Aamun avaus / aktivointi

Aamu aloitettiin aktivoimalla opetusryhmä. Homman nimi oli seuraava:
  1. Ensimmäinen oppilas/opettaja kertoi kesästään yhdellä sanalla.
  2. Seuraava oppilas kertoi edellisen opiskelijan nimen ja hänen kertomansa sanan.
  3. Näin jatkettiin kunnes kaikki olivat päässeet kertomaan sanan.
  4. Tässä tuli kerrattua opiskelijoiden nimet ja jokainen pääsi sanomaan jotain.
  5. Viimeisimmät opiskelijat joutuivat pinnistelemään, että muistivat jokaisen edellä olleen nimen sekä hänen mainitsemansa sanan

MO-tehtävä

Päivän MO-tehtävässä käytettiin YTO-palapeli opetusmenetelmää.
  1. Palapelissä muodostetaan ensin kotiryhmät, jolla on sama tehtävä, joka on jaettu useampaan vaiheeseen, esim neljään.
  2. Toisessa vaiheessa siirrytään työryhmiin (asiantuntijaryhmät), jotka muodostuvat saman aiheen asiantuntijoista. Varsinainen pohdintatyö tapahtuu siis työryhmissä ja asiantuntijoille syntyy yhtenäinen syvä näkemys asiasta.
  3. Tämän vaiheen jälkeen palataan kotiryhmiin, jossa jokaisella jäsenellä on "täydellinen" tietämys omasta aiheesta ja he opettavat tämän tiedon oman kotiryhmänsä muille jäsenille. Tämän menetelmän avulla saadaan nopeasti hankittua syvällinen osaaminen koko ryhmälle samanaikaisesti.

Luento: "Miten käytän ja kehitän opetussuunitelmaa ammatillisena opettajana?"

Luennolla vastattiin kysymyksiin:
  • Mikä on osaamisperusteinen opetussuunnitelma?
  • Mitä ECVET tarkoittaa?
  • Miten opetusta suunnitellaan?
  • Mitä ydinaineanalyysi tarkoittaa?
xx