maanantai 22. kesäkuuta 2015

6. päivä - Kuinka aktivoin opiskelijoita ammatillisena opettajana?

Kuudes lähiopiskelupäivä sisälsi kaks MO-sessiota, joiden aiheet olivat
  • Osallistava pedagogiikka ammatillisessa koulutuksessa
  • Itseohjautuvuus opiskelijan ja opettajan näkökulmasta tarkastellen
 Päivän aiheena/tavoitteena oli oppia/pohtia Kuinka aktivoin opiskelijoita ammatillisena opettajana?
  • Millainen on aktivoiva luento ja opetuskeskustelu?
  • Mitä tarkoittaa itseohjautuvuus opetuksen periaatteena?
  • Mitä on osallistava pedagogiikka?
  • Mitä on tutkiva ja kehittävä oppiminen?
Luento on suullinen esitys jonkin asian opettamiseksi. Luento soveltuu asioiden kuvaamiseen, tietojen jakamiseen ja erilaisten näkökulmien ja kannanottojen esittämiseen. Luento soveltuu opetustavaksi isolle joukolle, mutta vaatii hyvän ennakkovalmistautumisen ja laajat pohjatiedot/ennakkotiedot.

Aktivoiva luento on luento, jossa opiskelijalla on ajoittain aktiivinen rooli.

Opetuskeskustelu on ryhmässä asian pohtimista.

Osallistavassa pedagogiikassa pääperiaatteena on, että oppijat osallistuvat opettamiseen. Omista kokemuksista esimerkkinä voin mainita ylemmän ammattikorkeakoulun opintoni, jossa opettajat olivat omaksuneet osallistavan opettamisen liiankin hyvin. Käytännössä kaikki kurssit paria poikkeusta lukuunottamatta etenivät samalla kaavalla: Oppijat jaettiin ryhmiin ja ryhmille annettiin aiheet. Muutaman viikon kuluttua ryhmät esittelivät omat tuotoksensa. Tässä tapauksessa osallistava oppiminen oli mielestäni liiaksi käytössä ja lopputuloksena oli mielikuva, että opettajat eivät opettaneet mitään koko ylemmän ammattikorkeakoulun tutkinnon osalta, vaan oppijat opettivat toisiaan.

Muistutus itselle: Portfolio -> APE pohdintatehtävät -> APE-opintojen teemojen (1-9) oppimisprosessin pohdinta -> Katso tarkemmat ohjeet

Pohdintakysymykset:
1. Pohdi ammatillisen opettajan työkenttää ja tehtäviä omalla alallasi.
2. Pohdi opetuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia sekä niihin vaikuttavia tekijöitä.
3. Pohdi vuorovaikutuksen, ohjauksen ja opetusmenetelmien käyttöä sekä merkitystä oman alasi opetuksessa.
4. Arvioi osaamisesi kehittymistä suhteessa ammattipedagogisten opintojen osaamistavoitteisiin. Mitä osaamista vielä tarvitset?

Käytä apunasi oheiskirjallisuutta. Kirjallisuusviitteet merkitään tekstin yhteyteen ja lähdeluettelo pohdintatehtävän loppuun. Voit käyttää lähteiden merkitsemisessä omalle alalle vakiintunutta käytäntöä tai käytä apunasi Oamkin opinnäytetyön ohjetta tai esimerkiksi kirjaa: Hirsjärvi,S., Remes, P. & Sajavaara, P. 2009. Tutkija ja kirjoita. Helsinki:Tammi.


Pohdintatehtävä palautetaan osana blogiasi (esim. linkkinä tai nimettynä liitteenä) APE 9. päivän jälkeen. Jos olet kirjoittanut verkossa (muualla kuin Optimassa), merkitse selkeästi Optiman portfoliokansiosi esittelysivulle kirjoitukseesi johtava linkki.

Pohdintatehtävästä annetaan kirjallinen palaute(vertaisarviointi) pareittain. Vertaisarvioinnissa voi kiinnittää huomiota esim. seuraaviin asioihin: Miten hyvin kirjoitelma vastaa tehtävän antoa ?, Sisällön arviointi/kritisointi. Millä tasolla (arviointikehikko) kirjoittaja on mielestäsi opettajan osaamisalueissa. Muista että arvioinnin on oltava aina asiallista, rakentavaa ja kannustavaa (esim. "hampurilaismalli").


APE opintojen kirjallisuusresurssit:
Ammattipedagogisten opintojen kirjallisuusresurssit löydät Ammatillisen opettajakorkeakoulun eMateriaalit sivustolta!

1 kommentti:

  1. No niissä YAMK opinnoissa ei ainakaan toteutunut opetuksen monipuolisuus. Jos opettaja ei ohjaa ollenkaan, niin silloinhan mikä tahansa lopputulos hyväksytään.
    Totuudeksi/oppimistulokseksi jää aika subjektiivinen näkemys tai pahimmassa tapauksessa väärää tietoa. Uskomatonta, että näinkin voi olla. Tulee tuosta mielikuva, että taisi olla aika kevyttä tavaraa se tutkinto (pitäisi olla korkeakoulutasoinen tutkinto, joka rinnastetaan yliopistotutkintoon) ??

    VastaaPoista